Blog

Alternativt fikagodis

En vecka som bjudit på sol, regn, moln, vind och en massa lera :o)! Tänk, det hade vi aldrig upplevt på nära håll om vi inte tränat ute - bara fördelar!

Här kommer som utlovat några tips på nyttigare varianter av fikagodis i form av bollar:

 

Jordnötsbollar

1 msk kokosolja
1 msk honung
1 dl jordnötssmör
knappt 1 dl fiberhavregryn
1 msk kakao (kan bytas ut mot 4 msk proteinpulver/chokladsmak) eller hälften kakao och hälften proteinpulver
2-4 msk starkt kaffe (den större mängden om man väljer proteinpulver och gillar kaffe)
Kokosflingor

Smällt olja, honung och jordnötssmör på svag värme. Blanda i havregryn, kakao (proteinpulver) och till sist kaffet. 
Forma små bollar och rulla i kokosflingor. Förvaras svalt.

 

Paulúns blåbärsbollar

1/2 dl sötmandel
2 msk torkade osockrade blåbär
2 msk pumpafrön
2 msk vatten
20 g mörk choklad (minst 70% kakao)
2 msk kokosflingor

Lägg mandel, blåbär, pumpafrön och vatten i en matberedare och mixa allt till en slät massa. Rulla små kulor av massan.

Smält chokladen, låt den svalna några minuter och rulla kulorna i chokladen och sedan i kokosflingorna. Låt stelna i kylen där de sedan kan förvaras i några dagar.

 

Frukt- och nötbollar

2 dl mandel eller valnötter (eller blanda!)
2 dl fiberhavregryn
3 dl torkad frukt (t.ex goji, aprikoser, dadlar, russin, blåbär)
11/2 msk kakao
2-3 msk vatten
kokosflingor

Mixa ihop nötter och havregryn i en matberedare/mixer, tillsätt den torkade frukten och kakaon och mixa ihop till en massa. Häll i vattnet och mixa ihop till en formbar massa och forma små bollar. Rulla i kokosflingor.

Trevlig helg!

blåbär