Blog

"Wow-sjysst bäckenbotten!"

- minst lika bra som "Wow-sjyssta biceps!"

Bäckenbottenträning….ja, jo…det händer att jag kniper någon gång…..
Har man varit gravid så får man oftast höra att man ska börja knipträna efter förlossningen. I många fall kör man sina knipövningar ganska bra till en början och känner en märkbar skillnad och blir glad och nöjd och lägger sedan av. Ajaj, det är oftast här problemen börjar - bäckenbottenmuskulaturen är precis som alla andra muskler, den kräver underhåll för att fungera!

Kroppen är som ett hus, den kräver en bra grund att stå på (bäckenbotten), stabila väggar (bålen) och ett tak av bästa kvalité (knoppen). Det är det vi jobbar för - en stark kropp och ett starkt inre och det är en ständigt pågående resa. Man renoverar, bygger ut och underhåller, oftast med stor entusiasm och ibland för att man måste :o).

När det gäller bäckenbotten är ett bra tips att lägga sin träning i samband med tandborstning, alla borstar tänderna två gånger om dagen och det passar perfekt att samtidigt köra sin träning i samband med det för längre än så tar inte underhållet. Har man däremot problem med att hålla tätt i samband med framför allt explosiva saker som nysningar, hostningar, skrattattacker, träning och löpning så bör man köra ett par extra pass.

Styrketräning för bäckenbotten vid känningar av inkontinens:
Dra upp bäckenbotten rakt upp samtidigt som du suger in naveln lite lätt mot ryggraden (gratis träning för den inre bålmuskulaturen!), håll i 4-6 sekunder, slappna av och upprepa 10 gånger. Detta gör man vid fyra tillfällen per dag. Det tar totalt fyra minuter under en dag och kan göras precis var som helst: i bilen, på tåget, på flyget, i soffan, vid spisen, i väntan på bussen….. Det är dock att föredra att man står still när man gör övningen om man har problem med inkontinens innan man blivit starkare, därefter kan träningen även utföras under rörelse.

När du sedan tränar styrka, kondition och löpning så ska du alltid tänka på att ha en aktiv bålmuskulatur! Det betyder inte att du ska spänna till 100% utan att du ska aktivera ditt "kontrollcenter" för att övriga muskler ska kunna jobba på bästa sätt!